Klaipėdos savivaldybė ragina nenaudoti plastikinių indų
Prasidedant masinių renginių sezonui Klaipėdos miesto savivaldybės administracija ragina švenčių, festivalių, sąskrydžių organizatorius ir visus klaipėdiečius vengti plastikinių pakuočių bei indų naudojimo – pakeisti juos iš kitų lengvai yrančių medžiagų pagamintais analogais.
„Šiltuoju metų laiku Klaipėdoje ir visame pajūrio regione vyksta daugybė renginių po atviru dangumi. Mėgaudamiesi gamtos prieglobsčiu gal ir nepagalvojame, kad kai kurie mūsų įpročiai daro didžiulę žalą mus supančiai gamtai. Iškylose naudojami plastikiniai indai yra viena iš labiausiai planetą žalojančių atliekų“, – sakė Rasa Jievaitienė, Aplinkos kokybės skyriaus vedėja.
Kiekvienais metais Europoje pagaminama 58 mln. tonų plastiko. Anot Europos Komisijos, 70 proc. vandenynus ir paplūdimius teršiančių medžiagų sudaro vienkartinis plastikas, tampantis gyvūnų žūčių priežastimi ir per maistą patenkantis į žmonių organizmus.
Matydama šias grėsmes Europos Sąjunga pernai patvirtino planą dėl vienkartinių plastikinių daiktų, tokių kaip plastikiniai maišeliai, vienkartinės lėkštės ir šiaudeliai, uždraudimo. Iki 2021 metų turėsime juos pakeisti daugkartinio naudojimo daiktais arba indais, pagamintais iš biologiškai skaidžių medžiagų: kartono, medienos, bambuko, palmių lapų, cukranendrių.
„Jau ir Klaipėdoje yra buvę renginių, kuriuose atsisakyta plastikinių bokalų, o gėrimai pilami į stiklinę tarą, kurią grąžinant atgaunamas 1 euro užstatas“, – pasakojo R. Jievaitienė.
Pasak pašnekovės, pakuojant sausus produktus, rūbus ar suvenyrus popieriniai maišeliai gali pakeisti plastikinius. Patiekiant maistą vietoj įprastų plastikinių lėkštučių tinka kartoninės. Pakuotės ar indai iš popieriaus ar kitų biologiškai skaidžių medžiagų greičiau suyra ir daro kur kas mažesnę žalą gamtai.
„Yra valstybių, kurios jau riboja ar visai uždraudė plastikinių indų ir pakuočių naudojimą. Klaipėda nepasuko draudimų keliu. Tiesiog kviečiame Klaipėdos renginių organizatorius bei jų užsakovus būti sąmoningus ir investuoti ne tik į linksmybes, bet ir į ekologišką maisto vartojimo kultūrą, gamtos išsaugojimą“, – sakė R. Jievaitienė.